Visie en werkwijze

Sinds 2000 begeleid ik mensen psychotherapeutisch. In die tijd heb ik ervaring opgedaan met een grote diversiteit aan problematieken. Enerzijds blijkt daarbij, dat als oorzaak bepaalde innerlijke structuren frequent terugkeren, anderzijds is het ook duidelijk dat iedere cliënt uniek is door o.a. zijn/haar eigen levensloop. Ook zijn er vanzelfsprekend verschillen in de mogelijkheden om de ingebrachte hulpvraag aan te pakken.
In die zin is dus ieder therapeutisch traject een eigen uniek traject. De onzekerheid van de een is een andere onzekerheid, dan die van een ander. Komt het voort uit perfectionisme? Gaat faalangst hand in hand met die onzekerheid? Ontstond er een negatief zelfbeeld, doordat het volgens je ouders altijd beter had gekund: Maar een 8? Waarom geen 9?
Therapie is dus voor een gedeelte ook detective werk in je eigen binnenwereld. Kortom, therapie is vooral ook jezelf beter leren kennen. Welke overtuigingen drijven je? Welke gevoelens duw je maar liever weg? Van welke gevoelens geniet je vooral? Welke lichaamssignalen zijn belangrijk voor je om te weten of iets goed is voor je of juist niet. Zijn er bepaalde innerlijke beelden die voor jou richtinggevend zijn? Waarin wil je nog beter worden, dan je nu al bent?

Heb je een (helder?) beeld van waar je naar toe wil? Of is het een onderdeel van het proces om dat uit te zoeken?

Bij dit alles kan ik je bijvoorbeeld ondersteunen door je te helpen reflecteren op hoe je je wensen, problemen onder woorden brengt. Praat je vanuit ik of vaak ook vanuit je? Zeg je vooral waar je vanaf wil, wat je minder wil? Ik wil geen last meer hebben van … Ik wil minder angstig zijn..
Of zeg je wat je wel wil: Ik wil me zeker voelen (als ik een presentatie geef aan een groep collega’s). Ik wil me rustig voelen (als ik ergens nee op zeg).

Daarbij ben ik gericht op de beelden, die je gebruikt.
Zie je er geen gat meer in?
Loop je steeds tegen een muur?
Of loop je op eieren?
Voel je je als een zon die achter de wolken schijnt?
etc
Vanuit die beelden kunnen meestal waardevolle veranderingen in gang gezet worden.
Mijn achtergrond als Neerlandicus is regelmatig een goed hulpmiddel om taalpatronen te herkennen en zo nodig daarin verrijking aan te brengen. Verder kan ik je nog op allerlei andere manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door middel van hypnotherapie (diploma 2000) in de volle breedte: klassieke, neo-klassieke en moderne hypnotherapie, regressie- en reïncarnatietherapie. Van 2000 tot februari 2015 heb ik daarin les gegeven op de Nederlandse Academie voor psychotherapie.
Ook heb ik inzichten en interventies vanuit de integratieve psychotherapie ter beschikking (diploma 2006).
Al vele jaren verdiep ik me bovendien –positief kritisch- in kennis en interventies die via NLP beschikbaar zijn.
Juist ook, omdat het psychische en psychosomatische gebied zo uitgebreid is en er zoveel mogelijkheden zijn om daarbinnen te begeleiden, nodig ik je van harte uit om langs te komen voor een oriënterend gesprek, zodat we daarin samen kunnen bepalen of we er vertrouwen in hebben om als een goed team samen op pad te kunnen gaan. Jouw pad uiteraard!